Algemeen

Wat is een beschermde woonvorm?

Beschermd wonen is een regeling voor iedereen die niet meer zelfstandig kan wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek. Wanneer ambulante hulp aan huis (begeleid wonen) niet voldoende is, wordt middels beschermd wonen een kamer aangeboden in een instelling of wooninitiatief.

Wat is het verschil met begeleid wonen?

Bij beschermd wonen is de begeleiding intensief. Een minder intensieve vorm is begeleid wonen waarbij u zelfstandig woont en begeleiding aan huis krijgt.

Waar bestaat de begeleiding uit?

Wij bieden onze cliënten structuur bij het voeren van hun huishouding (HDL), hulp bij persoonlijke verzorging (ADL), het doen van de boodschappen, administratie en het onderhouden van sociale contacten. Wij zorgen voor structuur, rust, reinheid en regelmaat voor onze bewoners. Hiernaast bieden wij zowel interne als externe dagbesteding. De psychiatrische problematiek kan in de tijd variëren. Wij houden continue een vinger aan de pols en passen al onze begeleiding hier continue op aan.

Is er toezicht en indien zo; hoeveel uur per dag is die dan aanwezig?

In onze woonvorm is er sprake van 24 uur per dag begeleiding. De begeleiding bestaat uit verpleegkundigen en begeleiders die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van deze doelgroep.

Wie wonen hier?

Dit is een bescherm wonen initiatief waar mensen vanaf 18 jaar, met een stabiele psychiatrische diagnose worden begeleid. Onze bewoners zijn niet in staat om zelfstandig te wonen. Zij kunnen stabiel functioneren door de setting waarin zij wonen.

Hoeveel mensen komen er te wonen?

Wij streven ernaar om op de lokatie ZvZ Drechterwaard voor  40 mensen een prachtig appartement te realiseren waar zij verder kunnen werken aan hun persoonlijk en maatschappelijk herstel.

Hoe lang blijven deze bewoners hier wonen?

Onze bewoners hebben een WLZ Wonen indicatie. Deze indicatie is in principe afgegeven voor het leven. Uiteraard bekijken we altijd samen of dit nog de juiste woonsetting is. Zolang we daarop volmondig ja zeggen kunnen onze bewoners bij ons blijven wonen.

Eigen bijdrage?

Voor WLZ zorg betaalt u elke maand een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen / spaargeld. Het CAK berekent uw eigen bijdrage. U vindt alle informatie over de eigen bijdrage op de website van het CAK.

aanvullend voor bewoners

Zijn huisdieren toegestaan?

Kleine huisdieren zoals goudvissen, schildpadden, vogeltjes ed zijn toegestaan. Honden en katten niet. Alle verzoeken zullen in goed overleg worden besproken en beoordeeld. Spreekt natuurlijk voor zich dat je goed voor het huisdier moet kunnen zorgen.

Mag ik bezoek ontvangen?

Natuurlijk mag je bezoek ontvangen, zowel in de gezamenlijke huiskamer als in je appartement. 

Mag ik roken in mijn kamer of in het gebouw?

Het gehele gebouw van ZvZ Drechterwaard is rookvrij. Dit betekend dat ook op de kamers niet mag worden gerookt. Dit is in aansluiting op de maatschappelijke beweging “de rookvrije generatie”. Meer informatie is te lezen op de website.

Wat is het beleid omtrent drugsgebruik?

Drugsgebruik is bij ons niet toegestaan.

Mag ik zelf mijn kamer inrichten met eigen meubilair en spullen?

In overleg met de begeleiders mag je de kamer inrichten met eigen meubilair en spullen. Indien dit niet mogelijk is zal de basisinventaris door ZvZ worden verstrekt.

Is er ruimte om een fiets of scooter te stallen?

Op het terrein van ZvZ Drechterwaard staat een overdekte stalling die afsluitbaar is en alleen toegankelijk voor de bewoners.

Is er voldoende parkeerruimte voor een auto?

Rondom het gebouw van ZvZ is vooralsnog voldoende parkeergelegenheid. Parkeren is gratis!

Wat zijn de afspraken met betrekking tot eten en koken?

Elk appartement is uitgerust met een prachtige keuken met een koelkast, elektrisch fornuis, afzuigkap en een combi-oven. Hierdoor kan je volledig zelfstandig voorzien in je dagelijkse behoefte met betrekking tot eten en natuurlijk ook boodschappen doen. Je kan ook afspraken maken dat je deels zelfstandig eet en kookt en deels vanuit de gezamenlijke voorziening. Kortom alles is mogelijk.

Is er een was-voorziening?

Het gebouw van ZvZ Drechterwaard heeft 4 woonlagen. Iedere woonlaag heeft een was- / droogruimte. Hier kan je zelfstandig, maar ook indien gewenst samen met de begeleiding, je kleding etc. wassen.

Meer weten? Meedoen?

Vanaf 1 januari 2023 gaan we starten! Wil je in contact komen? Heb je een goed idee, waardevolle feedback? Neem contact met ons op. We staan open voor alle input!